3. Ulusal Klinik Eczacılık Farmasötik Bakım Kongresi

3. ULUSAL KLİNİK ECZACILIK FARMASÖTİK BAKIM KONGRESİNİN ARDINDAN...

Klinik Eczacılık Derneği, Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ve Türk Eczacıları Birliği tarafından 9-12 Şubat 2017 tarihlerinde Antalya’da başarıyla gerçekleştirilen 3. Ulusal Klinik Eczacılık Farmasötik Bakım Kongresi’ne toplam 147 kişi (69 serbest eczacı, 18 hastane ve kurum eczacısı, 39 akademisyen ve çoğunluğunu lisansüstü öğrencilerinin oluşturduğu 22 öğrenci) katılmıştır. Üç gün boyunca klinik eczacılık, farmasötik bakım eğitimi ve uygulamalarının tartışıldığı, güncel ilaç ve farmaoterapi bilgilerinin aktarıldığı kongrede biri yurtdışından toplam 17 davetli konuşma, 10 panelistin yer aldığı 2 panel, 14 sözlü bildiri, 30 poster sunumu ve 7 farklı interaktif atölye çalışması gerçekleştirilmiştir.

Kongrenin 9 Şubat 2017 günü gerçekleşen açılış töreninde ilk olarak kürsüye gelen Klinik Eczacılık Derneği ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Fikret Vehbi İzzettin, klinik eczacılığın kuruluşundan bugüne kadar kendi fakültelerinde, dernek bünyesinde ve Avrupa’da yaptıkları faaliyetlerden kısaca bahsetti. Klinik eczacılığın kuruluşunda emekleri bulunanlara, kongrenin paydaşı olarak yer alan ve desteklerini esirgemeyen M.Ü. Eczacılık Fakültesi dekanı Prof. Dr. Ş: Güniz Küçükgüzel’e ve TEB Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak’a ve son olarak kongrenin hazırlık aşamasında emeği geçen herkese teşekkür etti. Kongrenin ikinci açılış konuşması dekanımız Prof. Dr. Ş. Güniz Küçükgüzel tarafından yapıldı. Sn. Küçükgüzel konuşmasında fakültesinin Türkiye’de klinik eczacılık eğitimi ve uygulamalarına ne denli önemli katkıları olduğunu, bugüne kadar üretilen yayın, kongre bildirisi, yetiştirilen doktora ve yüksek lisans öğrencileri ve tamamlanan projelerle ilgili çarpıcı rakamlar vererek katılımcılarla paylaştı ve klinik eczacılık uzmanlığının mesleğin geleceğindeki önemine vurgu yaptı. Kongrenin üçüncü paydaşı olan Türk Eczacıları Birliği Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak da yaptığı açılış konuşmasında meslek örgütü olarak yürüttükleri klinik eczacılık ve farmasötik bakım sürekli eğitim programlarının önemine ve önceki klinik eczacılık kongrelerine verdikleri desteği dile getirdi. Sn. Çolak’ın ardından kürsü alan Sağlık Bakanlığı TİTCK Klinik Araştırmalar Dairesi Başkanı Sn. Dr. Ecz. Nihan Bozkurt, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun ve başkanı olduğu dairesinin klinik eczacılığın önemli bir bileşeni olan akılcı ilaç kullanımına verdikleri önemden ve klinik araştırmalarda eczacının yerinden bahsetti. Kongrenin son açılış konuşması 23. ve 24. Dönem İstanbul Milletvekili ve TEB önceki başkanı Sn. Ecz. Mehmet Domaç gerçekleştirdi. Domaç konuşmasında, İstanbul Eczacı Odası ve TEB Başkanı olduğu doksanlı yıllarda klinik eczacılığın gelişmesine nasıl katkı verdiğini, eczacılıkta uzmanlık yasasını hazırlayarak bu alandaki önemli bir ihtiyacı giderdiklerini, yine bu alanda mesleki başarılar gösterenleri ödüllendirdikleri Altın Havan jürisini kurma sürecini anlattı ve klinik eczacılık uygulamalarının mesleğe katacağı değeri dile getirdi.

Kongrenin birinci günü Prof. Dr. Fikret Vehbi İzzettin ve Prof. Dr. Ş. Güniz Küçükgüzel moderatörlüğünde gerçekleştirilen ve alanında yetkin dekan, öğretim üyesi ve uygulamanın içinden eczacıların katıldığı panelde Türkiye’de klinik eczacılığın geldiği nokta, uygulama örnekleri ve engeller tartışıldı. Saat 16.00’da başlayan ve her biri kendi temsil ettiği kurum veya kuruluş bünyesinde yapılmış faaliyetleri ve gelecek planlarını aktardıkları panel, katılımcıların büyük ilgisiyle saat 20.00’de sona erdi.      

Beslenme bozukluklarının hastaneden eczanede yönetimi, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve HPV aşısı kongrenin ilk günü ele alınan bilimsel konu başlıklarıydı. Kongrenin ikinci gününde endokrinolojide kronoterapinin yeri, çocuklarda tip 2 diyabet gerçeği, akılcı antibiyotik kullanımı konusunda Sağlık Bakanlığı Akılcı İlaç Dairesi’nin son yıllarda yürüttüğü faaliyetler ve antibiyotikler hakkında dikkat edilmesi gerekenler, biyobenzer ilaçlara dair güncel yaklaşımlar ve Türk Eczacıları Birliği tarafından sürdürülen SMART Eczane programına ilişkin gelişmeler paylaşıldı. Kongrenin üçüncü gününde klinik eczacılığın önündeki engeller, mevcut durum ve yapılması gerekenler, fitoterapide klinik eczacılığın önemi ve tedavide kullanılan bazı bitkisel kaynaklı ilaçlar ve ürünlere yönelik güncel bilgiler, onkolojide farmasötik bakım ve multidisipliner yaklaşımın kanser tedavisindeki önemi, kemoterapi kaynaklı bulantı-kusma olgularında ve kolon kanseri hastalarında farmasötik bakım örnekleri, anne ve bebek sağlığında ilk 2 yaşın önemi ve ağrı yönetiminde eczacının rolü aktarıldı. Kongre süresince 3 oturumda gerçekleştirilen sözlü bildirilerde hasta odaklı eczacılık uygulamalarına yönelik hastanelerde veya eczanelerde yürütülmüş çalışma örnekleri sunulurken, paralel olarak gerçekleştirilen ve günün geç saatlerine kadar yoğun bir ilgiyle takip edilen atölye çalışmalarında mesleki uygulamalarda sıkça karşılaşılan ilaç kaynaklı sorunlar, bilgi teknolojilerinin kullanımı ve hasta iletişimi ve hasta eğitimi gibi çeşitli konular interaktif olgular üzerinden katılımcılarla paylaşıldı.

Kongrenin paydaşı olan Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ayrıca bilimsel programda da geniş bir yer buldu. Fakültemiz öğretim üyeleri ve elemanlarının oturum başkanı, davetli konuşmacı, panelist ve çalıştay düzenleyici olarak yer aldıkları kongrede, genç araştırmacılar da poster sunumlarıyla yer aldılar. Kongre sonunda, kongrenin düzenlenmesinde büyük özveriyle çalışan eczacılara teşekkür belgeleri kongre başkanı Prof. Dr. Fikret Vehbi İzzettin tarafından sunuldu ve kongre kapanış raporunun Doç. Dr. Mesut Sancar tarafından okunmasıyla kongre bilimsel programı sona ermiş oldu. Kongre süresince devam eden sosyal programlarla günün yorgunluğunu atan katılımcılar, gala yemeğinde kongreyle ilgili görüşlerini ve memnuniyetlerini dile getirerek bir sonraki kongreyi büyük bir ilgiyle beklediklerini belirttiler. 

Kongreye katılan tüm davetli konuşmacı ve oturum başkanlarına, kongreyi büyük bir ilgiyle takip eden değerli katılımcılara, kongreye destek olan tüm kurum ve kuruluşlara ve organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

 

 

 

KONGRE FOTOĞRAFLARI

KONGRE SONUÇ BİLDİRGESİ

KONGRE ÖZET KİTAPÇIĞI

SPONSOR KURULUŞLAR


Bu sayfa Eczacılık Fakültesi tarafından en son 17.02.2017 10:49:39 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM