Klinik Eczacılık Kongresi

2. Ulusal Klinik Eczacılık Farmasötik Bakım Kongresi 28 Kasım – 1 Aralık 2013 tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirildi. Klinik Eczacılık Derneği, Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ve Tür Eczacıları Birliği’nin düzenlediği kongreye 180 kişi katıldı. Kongrenin açılış konuşmaları Kongre ve Dernek Başkanı Prof. Dr. Fikret Vehbi İzzettin, M.Ü. Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülden Z. Omurtag, TEB Merkez Heyeti Üyesi Ecz. Bülent Varel ve T.C. Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu Başkan Yardımcısı Ecz. Güven Artıran tarafından yapıldı. Açılış konuşmalarında eczacılık mesleğinin geleceği için klinik eczacılık ve farmasötik bakım uygulamalarının önemine dikkat çekildi.

Klinik Eczacılık Derneği tarafından Türkiye’de klinik eczacılık eğitiminin başlangıç sürecine yapmış oldukları değerli katkılardan dolayı dönemin dekanı Prof. Dr. Turay Yardımcı’ya ve Opr.Dr. Nihat V. İzzettin’e birer plaket takdim edildi. Bilimsel programa geçilmeden önce Doç. Dr. Mesut Sancar ve Ecz. Hakan Hücum tarafından hazırlanan Türkiye’de Klinik Eczacılık konulu bir belgesel video gösterildi.

Birinci günün açılış sunumu Avrupa Klinik Eczacılık Derneği Eğitim Komisyonu Başkanı Moira Kinear tarafından yapıldı. Avrupa’da Klinik Eczacılık konulu ilk sunumun ardından ECZAK Genel Sekreteri Prof. Dr. Levent Üstünes eczacılıkta standartlardan ve yeterlilikten söz etti. Birinci günün son etkinliği olan geniş katılımlı panelde klinik eczacılık eğitiminin önündeki engeller ve planlar masaya yatırıldı. Dekanımız Prof. Dr. Gülden Z. Omurtag ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Fikret V. İzzettin’in moderatörlüğünü yaptıkları panelde sırasıyla TEB Eczacılık Akademisi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Başaran, Hacettepe Üniv. Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel, Yakındoğu Üniv. Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rümeysa Demirdamar, Gazi Üniv. Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Abacıoğlu, Ege Üniv. Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Üstünes ve İstanbul üniv. Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sönmez Uydeş Doğan görüş ve önerilerini dile getirdiler. Birinci günün kongre programı açılış kokteyliyle sona erdi.

Kongrenin ikinci günü Yunanistan’dan  Prof.Dr. Maria Skouroliakou’nun enteral ve parenteral beslenmeyle ilgili sunumyla açıldı. Prof. Dr. Feyza Arıcıoğlu’nun yeni antidepresanların etki mekanizmalarına da yer verdiği renkli sunumunun ardından kongrenin ikinci paneline geçildi. Klinik eczacılık ve farmasötik bakım uygulamalarının önündeki engellerin ve çözüm önerilerinin tartışıldığı panelin moderatörlüğünü Prof. Dr. Gül Baktır üstlendi. Panelistler hem kendi bakış açılarından klinik eczacılık uygulamalarının gerekliliğine dikkat çektiler, hem de temsil ettikleri kurumlarda yapılan uygulamalardan söz ettiler. Haydarpaşa Numune Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Klinik Şefi Doç. Dr. Çağatay Nuhoğlu, Antalya Medikal Park Hastanesi İlik Nakli Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Yener Koç, Serbest Eczacı Asuman Çakıroğlu, Onkoloji Hemşiresi Ayşe Karaağaçlı ve TEB Genel Sekreteri Ecz. Harun Kızılay’ın yer aldığı panel katılımcıların soru ve eleştirileriyle iki saati aşkın bir süre devam etti.

Prof. Dr. Gül Dülger’in oturum başkanlığını yaptığı öğleden sonraki ilk oturumda Doç. Dr. Kutay Demirkan klinik ilaç araştırmalarında neden eczacının olması gerektiğine vurgu yaparken, Uzm.Ecz. Divin Sevgen bir klinik eczacı olarak ilik nakli ünitesinde ne tür klinik eczacılık hizmetleri verdiğini anlattı. Paralel oturumlarda  Prof.Dr. Maria Skouroliakou pediatrik nütrisyon çözeltilerinin hazırlanmasında kendi geliştirdiği bilgisayar programının kullanımı uygulamalı olarak gösterirken, Doç.Dr. Kutay Demirkan ve Öğr.Gör.Dr. Aygin Ekincioğlu “Bilginiz Sınayın” adlı bir interaktif bilgi yarışması düzenlediler. Günün son oturumunda Ecz. Nursel Gönenç hasta ilişkilerinden, Yrd.Doç.Dr. İlkay AlpYıldırım çocuklarda akılcı ilaç kullanımıyla ilgili yaptıkları çalışmadan, Uzm.Ecz. Şensu Bal eczanesinde yürüttüğü sigara bıraktırma programından, Ecz. Aygül Köseoğlu kemoterapi ünitesinde verdiği klinik eczacılık hizmetlerinden ve son olarak Ecz. Mustafa Ülgey hastanelerinde yürütmüş oldukları yatan hastada ilaç güvenliğiyle ilgili çalışmalarından söz ettiler.

Kongrenin üçüncü ve son günü Öğr.Gör.Dr. Aygin Ekincioğlu’nun onkolojide destekleyici tedavi konulu sunumuyla başladı. Prof. Dr. Nurettin Abacıoğlu’nun kronoterapiye dair gerçeklerden bahsettiği ilginç sunumunun ardından Prof. Dr. Fikriye Uras yeni antikoagülan ilaçlara değindi. Prof. Dr. Yener Koç immünsupresif tedavide eczacıdan beklentileri anlatırken, Etkin Eczacılar Derneği Başkanı Ecz. Ayşegül Yıldız Dünya Diyabet Etkinliği Günü kapsamında eczanelerinde yürüttükleri hasta odaklı hizmetleri paylaştı. Öğleden önceki son konuşmacı olan Doç. Dr. Şule Rabuş sunumunda eczanelerde kalite ölçütlerine yer verdi.

Güncel farmakoterapi oturumunda Doç. Dr. Mesut Sancar ve Yrd. Doç. Dr. Betül Okuyan yeni çıkan diyabet ilaçlarıyla ilgili klinik kullanım bilgilerini içeren olgu çalışmalarıyla interaktif bir sunum gerçekleştirdiler. Kongrenin ikinci ve son paralel oturumlarında Moira Kinear ilaç değerlendirmesine yönelik bir çalıştay yaparken, Doç.Dr. Derya Özsavcı, Öğr.Gör.Dr. Özlem Bingöl Özakpınar ve Yrd. Doç. Dr. Betül Okuyan kardiyavasküler hastalarda risk belirlemeye yönelik bir çalıştay gerçekleştirdiler. Kongrenin son bilimsel oturumunda Uzm.Ecz. Aylin Sancar eczacı-doktor işbirliğinden, Ecz. Elif Sabah kendisine ödül getiren süreçte eczanede verdiği hasta odaklı hizmetlerden, Ecz. Emine Akgün eczacı hasta iletişiminden ve son olarak Ecz. Gökhan Şeremet eczanede hastalara yöneltilmesi gereken sorulardan söz etti.

Kongrenin kapanış bildirgesini okuyan Düzenleme Kurulu Başkanı Doç.Dr. Mesut Sancar, kongrenin ana sponsoru olan Tüm Eczacı Kooperatifleri Birliği adına düzenlenen plaketi Koop üyesi olan Ecz. Emine Akgün’e takdim etti. Prof. İzzettin ve Prof. Omurtag da birer teşekkür konuşması yaptılar ve kongre gala gecesiyle sona erdi.  

 

Kkongre Sonuç Bildirgesi

Kongre Fotoğrafları

Bilimsel Program

Kongre Sunumları

Kongre Web Sayfası ve Diğer Detaylar

 

 


Bu sayfa Eczacılık Fakültesi tarafından en son 22.12.2013 08:35:04 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM