Marmara Üniversitesi Türkiye ve Polonya İkili İş Birliği Projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı

Marmara Üniversitesi Nanoteknoloji ve Biyomalzemeler Uygulama ve Araştırma Merkezi (NBUAM) yürütücülüğünde, Marmara Üniversitesi Eczacılık Temel Bilimleri Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Gülgün Tınaz, Farmakoloji Anabilim Dalı'ndan Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Emin Çam ve Biyokimya Anabilim Dalın'ndan Doç.Dr. Özlem Bingöl Özakpınar'ın araştırmacı olarak yer aldığı Varşova Teknoloji Üniversitesi Ulusal Araştırma ve Geliştirme Merkezi (NCBR) ile hazırlanan "Kornea perforasyonu kaynaklı ikincil kornea enfeksiyonlarının tedavisi için çok tabakalı yamaların tasarımı ve üretimi" başlıklı proje 2549 TÜBİTAK İkili İşbirliği Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanmıştır.

Biyolojik faktörlerin kornea perforasyon bölgesine lokalize ve kontrollü olarak verilmesine olanak tanıyan hibrit çok katmanlı geçici yamaların geliştirilmesine ilişkin bu proje; doku mühendisliği uygulamaları için biyomalzemelerin tasarımı ve üretimi alanında disiplinler arası bilgi ve deneyim ile geliştirilmiştir. Üretilecek olan yamanın; biyolojik olarak uyumlu ve parçalanabilir polimerik nanofibröz ve hidrojel katmanlardan oluşması ve bu katmanlara ilaç yüklenerek kontrollü bir şekilde salım göstermesi sağlanacaktır. Önerilen bu çok katmanlı yamanın kısa ömrü boyunca korneanın damarlanması, bakteri ve mantar enfeksiyonlarını ise önlemesi beklenmektedir.

Projede yer alan tüm öğretim üyelerimizi tebrik eder ve başarılarının devamını dileriz.4.11.2020.png (120 KB)